HISTÒRIAA DEL PROJECTE DEL MISSIONER BASC ÁNGEL OLARAN

Aquí puedes presentarte tu y tu moto o bien dejar mensajes de bienvenida a nuevos miebros del foro. No te cortes y si eres nuevo: preséntate

Moderador: Motrix Reloaded

CIS Ángel Olaran
Mensajes: 3
Registrado: 24 Jul 2015, 16:05

HISTÒRIAA DEL PROJECTE DEL MISSIONER BASC ÁNGEL OLARAN

Mensaje por CIS Ángel Olaran »

HISTÒRIA DEL PROJECTE DEL MISSIONER BASC ÁNGEL OLARAN A WUKRO (ETIÒPIA)

A l’any 1991 arribaren a Wukro els pares blancs per començar un projecte agrícola, però veient la greu situació en la qual es trobava la població de la zona, van establir prioritats i van començar el projecte d’una escola de formació professional i un centre social. Els dos projectes van entrar en funcionament al setembre de 1995.
La inhumana situació socioeconòmica que afecta tant a la ciutat de Wukro com als pobles dels voltants ÉS deguda principalment a la sequera, a la falta de terra cultivable i la infermetat del VIH/SIDA.
Ángel Olaran, missioner dels Pares Blancs, va començar ajudant als nens del carrer, als
orfes, a les famílies pobres i desplaçades, als malalts de tuberculosi, a les persones infectades del virus VIH i d’altres. També donant suport a un programa de nutrició per a nens amb desnutrició de menys de 5 anys en col•laboració amb el Centre de Salut de Wukro. Segons un informe de la ONU la mortalitat infantil (abans dels 5 anys) a l’Àfrica subsahariana augmenta. Moren 144 nens de cada 1.000 per causes de mal nutrició o altres malalties que serien fàcilment curables.
Posteriorment, es va construir un pavelló per tuberculosos amb una capacitat per a 48 persones dins del recinte de l’hospital. A Wukro, el pare Ángel ajudat de col•laboradors, han promocionat el “Desenvolupament integral humà” durant els darrers 15 anys.

Sectors d’Intervenció
Un dels projectes més consolidat és l’Escola de Formació Professional, Sant Mary’s, per a 600 joves on s’ofereix formació en agricultura, comerç, mecànica, treballs amb cuir, tall i confecció.
Un grapat de bona gent, amb l’Ángel Olaran al capdavant, també porten el Centre Social on es fan activitats i suports d’acord amb les situacions que es donen a Wukro. Aquest centre té tres grans programes d’actuació: els orfes, els malalts de tuberculosi i
VIH/Sida i persones desvalgudes. Altres ajudes també en emergències, en rehabilitació i en projectes de desenvolupament per a la millora de molta gent, en aquest punt hi hauria la concessió de microcrèdits a mares soles, amb varis fills menors de 10 anys i sense recursos econòmics per sostenir la seva família, procurant-les-hi així la possibilitat de tirar endavant amb un treball digne.


SITUACIÓ LOCAL

Wukro presenta una situació socioeconòmica molt particular. Són molt pocs els habitants que tenen una mica de terreny per a poder conrear cereals o d’altres productes per a l’alimentació de les seves famílies. Al voltant del 65% dels 40.000 habitants viuen per sota del llindar de la pobresa (amb menys d’1 € al dia) i més de la meitat de la població són dones. La major part dels desplaçats són vídues, divorciades, separades o mares solteres acompanyades de nens. De la població femenina, unes 2.000 són caps de família i tenen de 3 a 4 fills; 4.000 més tenen d’1 a 2 nens. En un passat recent era culturalment tradicional tenir 5 o 6 fills encara que no tinguessin res per donar-los de menjar. Abba Melaku (Ángel Olaran) està intentant canviar aquesta manera de fer amb els seus consells. És un testimoni del dolor i la injustícia d’un sistema econòmic que castiga als més pobres. Però sobretot és un lluitador incansable.

Wukro
Les malalties hi són molt presents a Wukro. Això repercuteix en les relacions socials, i té implicacions econòmiques en la comunitat. També provoca desintegració, abandó escolar i un gran increment d’orfes.
Sens dubte, el grup més desvalgut són els orfes; molts viuen sols i abandonats per les institucions oficials, nacionals i internacionals. La major part dels orfes han perdut a la seva mare pel VIH/Sida o la tuberculosi i degut a que molts són desplaçats es troben només amb l'ajuda i l’esforç de l'Ángel Olaran. Per això, és necessari donar als 2.400 orfes mitjans perquè puguin anar a l'escola el dia de demà i, posteriorment, puguin mantenir a les seves famílies i millorar el seu país.


BENEFICIARIS DEL PROJECTE: FAMÍLIES I ORFES

Els tipus de famílies existents són les monoparentals, on freqüentment hi ha com a cap
de família una mare sola, vídua o separada, que té al seu càrrec a varis fills, alguns molt petits. Però per sobre de tot, hi ha moltes famílies d’orfes, varis germans agrupats sota un sostre, on la responsabilitat recau sobre el germà gran, en molt casos adolescent i que pràcticament no pot gaudir de la seva infantesa, doncs des de ben aviat, té cura dels seus germans més petits. En algunes cases, conviuen tres generacions, el nens, la mare i un avi quasi impedit. l'Abba Melaku visita cada dia unes 15 famílies.
Un dels objectius del projecte dels orfes, és garantir l’habitatge, que no els hi falti un sostre. Per això, des del Centre d'Inicitaives se’ls dóna suport. El fet de no tenir pares, no vol dir que hagin de desfer la família. Per tant, sempre que es pugui, es vol donar suport al germans grans perquè visquin tots junts a la mateixa casa en la qual vivien amb els seus pares.
El fet de viure tots sols formant un nucli familiar també els ajuda a aprendre a gestionar ben aviat la seva pròpia vida, donat que ells mateixos se’n cuiden de les compres, es fan el menjar, es reparteixen les feines, etc. Quan les famílies estan formades per membres d’edat més baixa i sense cap adult a la seva cura s’introdueix un treballador del centre que s’encarrega de portar la casa, la cuina, fa les compres, renta la roba i també controla el bon estat de tota la família.
En moltes cases, no hi ha pràcticament cap element material, el més visible és un matalàs i quan tenen alguna visita ofereixen tot el poc que tenen.


L’OBJECTIU DEL PROJECTE

Si abandonem a aquests nens estarem condicionant el futur del país. A Etiòpia, es donen situacions on els infants són els més perjudicats. Molts nens Etíops, no tenen accés a l’escolarització i sobretot en zones rurals, de ben petits ha de fer front a una economia familiar de subsistència, pasturant un petit ramat de cabres o ovelles, durant els 2 mesos de l’estació humida, molts cops en condicions extremes i sortejant la pluja i el fred durant dies i nits, quelcom inconcebible en el nostre primer món.
Per tot això, i en aquestes condicions, l’objectiu elemental del projecte a Wukro, és oferir a aquests nens el dret a poder créixer i com a específic donar-los un sostre i suport material pel que fa al menjar, vestir, estudiar i tenir cura de la seva salut.



SITUACIÓ DE LA ZONA DEL PROJECTE A WUKRO (ETIÒPIA)






Reflexions d’Ángel Olaran:

“El actual orden mundial lleva a la desesperación a millones de personas en el Tercer mundo”. Ángel Olaran

“El hambre es un genocidio tolerado”. Ángel Olaran

“Estas casas están llenas de un vacío material”. Ángel Olaran

“…ante tantas injusticias y con los millones de personas que mueren cada año debido a la pobreza, resulta inevitable preguntarse si a Dios se le ha escapado su creación de las manos”. Ángel Olaran


Proverbi etiop:

“El sol crema l’espatlla; la fam el ventre”.



Av. del Canal, 7
Tel. (00 34) 973 601 097
25230 MOLLERUSSA (Lleida)




info@isolidaries.org info@angelolaran.org

Responder